Zagrebački vremeplov

Zagrebački vremeplov

Koncem travnja započinje Zagrebački vremeplov koji će trajati sve do početka listopada. Zagrebači vremeplov otkriva kakav je Zagreb nekada bio, ali i kakav je danas.

Dolaskom proljeća na trgove i ulice grada ponovo se vraća živost, a dobar ritam tome daje Zagrebački vremeplov. U tom tradicionalnom događanju TZ grada Zagreba uz brojne Zagrepčane uživaju i mnogi turisti, a objedinjuje osam manifestacija s prikazom bogate prošlosti i običaja u gradskom središtu.

Zagrebački vremeplov započinje 23. travnja i potrajat će sve do početka listopada, a odvijat će se od Kaptola, preko Dolca i Tkalčićeve ulice do Trga bana Josipa Jelačića. Svatko će na nekoj od tih lokacija pronaći puno zanimljivih sadržaja, u njima uživati i dobro se zabaviti. Na putovanje u povijest odvest će vas i mnogi likovi iz legendi kao i stvarne osobe iz bogate zagrebačke povijesti, a njih ćete sresti na Gornjem gradu. Tamo ćete moći porazgovarati i s prvom hrvatskom novinarkom i velikom književnicom Marijom Jurić Zagorkom ili pak sresti hrvatskog pjesnika, esejista i putopisca Antuna Gustava Matoša. Bit će tu i drugih uvaženih osoba, a možda sretnete Pavla i Doru, zagrebačke Romea i Juliju, koji će vam ispričati svoju nesretnu ljubavnu priču.

Svakog vikenda u prijepodnevnim satima na Gornjem gradu također ćete moći uživati u zvucima starogradskih i ljubavnih pjesama uličnih svirača, a na Trgu bana Jelačića u nastupu članova folklornih društava, koji će pjesmom i plesom dočarati običaje zagrebačke okolice. Posebno atraktivni bit će susreti s kumicama na tržnici Dolac, gdje će vas svakog petka i subote dočekati te vrijedne žene odjevene u tradicionalnu odjeću i baš kao nekada nuditi autohtone proizvode ovoga kraja.

Ako ste ljubitelj valcera, evergreena i serenada ne zaboravite na promenadne koncerte u parku Zrinjevac. Oni se održavaju danju, a ondje se organiziraju i plesne večeri. Muzicira se i u Parku Maksimir, kao i u najživopisnijoj zagrebačkoj ulici Tkalčićevoj s mnoštvom restorana, kafića, pivnica… U toj ulici muzicira se na svakom koraku, uz glazbene zvuke rocka, jazza i druge glazbene žanrove vlada živopisna atmosfera.

Svakog vikenda točno u podne ispred crkve sv. Marka na Gornjem gradu započinje i smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije, koju uvijek prati veliki broj Zagrepčana, a prava je atrakcija i za turiste. U tom dvosatnom ceremonijalu predstavlja se pukovnija hrvatske lake konjice, čiji su vojnici u vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u XVII. stoljeću osim po junaštvu bili prepoznatljivi i po odori te su unijeli kravatu u europsku modu. Nakon postrojavanja i pregledavanja naoružanja vojnika, u čemu sudjeluje cijeli postroj, pukovnija se potom preraspodjeljuje na predviđene pozicije na Markovom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića i uz Gospin kip na Kaptolu, a društvo im prave oružari, trubači, bubnjari, stjegonoše i zapovjednik, pa cijeli program turistima daje uvid u zaboravljenu tradiciju vojnika slavne prošlosti.

No, to je tek dio priče o Zagrebačkom vremeplovu, koja se nastavlja i nizom drugih programa, što se nadovezuju na tu atraktivnu turističku manifestaciju i nadopunjavaju je. Zato ste svi pozvani da otkrijete kakav je Zagreb nekad bio, ali i kakav je danas, jer kad jedanput dođete, sigurno ćete se poželjeti vratiti.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *