Vožnja Njemačkom željeznicom (Frankfurt – Heidelberg)

Vožnja Njemačkom željeznicom (Frankfurt – Heidelberg)

Tijekom trodevnog putovanja u Njemačku imala sam priliku otići iz Frankfurta u Heidelberg. Iako je jako dobra veza i autoputom, Njemačke željeznice slove kao dobre i točne pa sam i to odlučila isprobati.

I vožnja je bila mrak!

DeutscheBahn Frankfurt

 

Moram reći da sam nakon odlične vožnje Deutsche Bahnom koja je trajala nekih sat vremena na relaciji Frankfurt – Manheim – Heidelberg. U Manheimu sam morala presjedati, što me prilično brinulo jer nikad ne znaš kak je veliki kolodvor, a između sam imala svega desetak minuta vremena. Međutim, osim što je na karti (unaprijed kupljenoj) jasno pisalo koji peron i koji vlak, vlak je zaista bio točan. Na željezničkom kolodvoru sve je dobro označeno, oni koje sam povukla za rukav bili su zaista ljubazni, a u vlaku vas jasno i glasno obaviještavaju na kojoj ste stanici i koja je sljedeća. I ne samo to!

Frankfurt Hauptbahnhof
Frankfurt Hauptbahnhof

U povratku se dogodilo da zbog drugog vlaka, moj kasni u dolasku u Frankfurt. U konačnici kasnili smo u dolasku, zamislite svega 5 minuta!!! I k tome još strojovođa nam je nekoliko puta tijekom vožnje objašnjava zašto stojimo, da ćemo nažalost kasniti u Frankfurt i na kraju kada smo stigli zahvalio na vožnji s Njemačkim željeznicama i izrazio žaljenje zbog kašnjenja!? Zbog 5 minuta!

Meni je došlo da se njemu ispričam unaprijed, u slučaju da dođe u Hrvatsku i odluči se voziti našim vlakovima.

njemačka željeznica

Inače, vlakovi mrak! InterCity je zaista odličan, ali ni druge (primjerice S-bahn linije) nisu ništa lošije. Vožnja je brza i ugodna i kontrola karata je redovita. Oduševilo me što je u svaki vlak ušlo barem 3 osobe od kojih je svaka imala bicikl. Prostor za bicikle je normalna stvar u vlaku kao što je i bicikl prijevozno sredstvo u destinaciji u koju dođeš ili odlučiš ići negdje na izlet.

njemačka željeznicaE sad, možda sam jednostavno imala sreće. Možda vlakovi kasne, možda su ljudi zločesti, možda je nečije iskustvo drugačije, možda…

Moje iskustvo s izleta u Heidelberg je zapravo bez zamjerki. Vlakovi brzi, čisti, wc-i pristojni/čisti, osoblje ljubazno, kolodvor čist, i neznani junaci su bili ljubazni pa čak i kad sam natucala svoj poprilično zakržljali ‘književni’ njemački. Išla bih opet, vjerojatno bih ponijela i bicikl sa sobom pa da stopala stignu i odmarati 🙂

Saznajte kako sam uopće dospjela u Frankfurt i kako je izgledao moj turistički razgled Frankfurta.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail