Umjetnost na ulicama Barcelone

Umjetnost na ulicama Barcelone

Često ćete čuti da Barcelonu nazivaju čudom modernizma. Kada je upoznate, prošećete njezinim ulicama uzduž i poprijeko, složit ćete se s ovom tvrdnjom. Iako čuva svoju povijest, Barcelona je elegantan spoj gotičkih zdanja, eklektičnih djela Antonia Gaudía i modernih arhitektonskih čuda.

Središte nekadašnjeg rimskog grada nalazi se u Gotičkoj četvrti, a unutar koje još uvijek možete pronaći ostatke Augustovog hrama. Ako ste pak ljubitelj muzeja tada ćete morati odabrati vama omiljenu temu jer od muzeja umjetnosti, umjetničkih galerija, muzeja povijesti, glazbe, sporta, znanosti i tehnologije teško je pronaći favorita.

_Casta Mila
Casa Mila

Grad ipak poistovjećujemo s arhitektonskim djelima Antonia Gaudía. Mnoga njegova djela nalaze se upravo u središtu Barcelone, a čak njih osam UNESCO je proglasio dijelom svjetske baštine. Casa Batlló i Cassa Milà (poznata i kao La Pedrera) nalaze se nedaleko jedna od druge u ulici Passeig de Gràcia. Ulaz se naplaćuje (16,50 do 21 euro), ali sigurni smo da ćete uživati u dizajnu interijera i samoga krova.

_Casa Batllo3
Casa Batllo

Park Güell nešto je dalje od centra grada, ali definitivno je vrijedan posjeta. Neobične vizure, priroda koja se isprepliče s građevinama i mnoštvo uzoraka prirodnih i životinjskih oblika, utjelovljuju srž Gaudijeva stvaralaštva. Najveće remek-djelo po kojem će ga pamtiti svijet (koje danas privlači više od 3 milijuna turista godišnje) je Sagrada Familia. Iako je mnogi nazivaju katedralom, ona je u stvari bazilika. Gradnja je započela 1882. i do danas nije završena budući da se izgradnja financira isključivo od donacija. Očekuje se da će po završetku biti najviša bazilika u svijetu (visoka čak 170 metara), a to bi moglo biti do 2026. godine.

_Park Guell4
Park Guell

Još jedno mjesto koje će vas sigurno oduševiti je brdašce Montjüic koje je 1929. godine izabrano kao mjesto gdje će se održati Svjetska izložba. Ovdje ćete pronaći Poble Espanyol (Španjolsko selo), zapravo kompleks zgrada različitih građevinskih stilova iz svih dijelova Španjolske (ulaznica stoji 12 eura). Tu je i olimpijski kompleks – stadion, dvorana Sant Jordi i Calatrava toranj, a posebno ćemo izdvojiti fontane iznad kojih se uzdiže prekrasna palača u kojoj se danas nalazi Muzej nacionalne katalonske umjetnosti (MNAC). Tijekom cijele godine u večernjim satima podno muzeja održava se muzičko-svjetlosni spektakl fontana. Poželite li uživati u ovoj predstavi dođite ranije kako biste zauzeli mjesto s najljepšim pogledom.

Predstave fontana održavaju se:

  • veljače – 30. ožujka, 31. listopad do 6. siječnja: svaki petak i subotu od 19 do 21 sat
  • ožujka do 30. listopada: od četvrtka do nedjelje od 21 sat
_Karavana meridijana1
Muzej nacionalne katalonske umjetnosti (MNAC) i Magične fontane

Pročitaj i: Barcelona – magična ljepotica Mediterana

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *