Treking po Sierra Nevadi u Španjolskoj

Treking po Sierra Nevadi u Španjolskoj

Surfam ja tako i planiram put kroz Andaluziju (Španjolska) koja me toliko mami već godina. Sada eto sjedim i detaljno razrađujem put i znam da sam imala ideju popeti se na najviši vrh Španjolske, ali nekako svibanj baš i nije idealno vrijeme za uspon.

Treking u Nacionalnom parku Sierra Nevada

Eto, ako planirate putovanje u Španjolsku, a aktivni ste tip, Sierra Nevada može pružiti dozu avanture u prirodi koju možda tražite. S obzirom na veličnu ovog nacionalnog parka, navodno se ljudi zaista rijetko susreću – ukupna zaštićena površina nacionalnog parka i parka prirode je preko 174,800 hektara!!!

Vrh koji sam zamislila osvojiti je Mulhacén – 3479 metara iznad površine mora, međutim očito je da temperature u svibnju nisu odviše pogodne za ugodan uspon. Ok, priznajem htjela sam olakšati uspon samo zato što za potpuni uspon nemam dovoljno prostora u planu puta. Ideja da se s busom odvezemo do 3100 m/nv pa onda propješačimo nekoliko sati hoda je trik opcija za brzinsko osvajanje najvišeg vrha Španjolske. Ipak, planiram ovo za neki drugi posjet Andaluziji.

Sierra Nevada Fargue

Dodat ću da su tu još dva zanimljiva vrha: Veleta na 3396 m/nv i Alcazaba na 3336 m/nv, a snijega je ovdje dakako od studenog do svibnja. Da je ovo odlična ski destinacija ide u prilog i činjenica da na sjevernoj strani Velete nalazi Sierra Nevada ski stanica gdje se 1996. održalo Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju.

Iskusni planinari sigurno su već kročili nogom na Sierra Nevadu, a ako nisu, eto ideje za novu avanturu!

Proljeće u podnožju

Ipak, Sierra Nevada nije nedostižno odredište na proputovanju kroz Andaluziju. Oni niži dijelovi do 2000 metara n/v ugodni su za pješačenja već od proljeća, a s obzirom da vam je prvo veće odredište grad Granada, možda na neki način odlučite zalutati u prirodu Sierra Nevade makar na nekoliko sati.

image_165801_jpeg_800x600_q85
Parque Nacional de Sierra Nevada, Photo by Andalusian Tourism and Sport

 

Dodatne informacije

Da ne dužim, ako vam je zanimljivo ovo područje preporučujem da zavirite na stranice Trek Sierra Nevada gdje ćete naći mnoštvo dobrih informacija i savjeta za planinarenje i trekanje.

Ako pak više volite papirnata izdanja evo nekoliko vodiča za Andaluziju i Sierra Nevadu:

Sretno! A ja se vraćam razradi svog dvotjednog putovanja kroz Andaluziju…

image_165784_jpeg_800x600_q85
Parque Nacional de Sierra Nevada, Photo by Andalusian Tourism and Sport

Naslovna fotografija Andalusian Tourism and Sport 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *