SVE JE POČELO U FEZU

SVE JE POČELO U FEZU

Osjećaji putnika i turista su drugačiji. To su dva različita bića koja putovanje doživljavaju na sasvim suprotan način. Ja se povodim za tim da mi je sam čin putovanja i istraživanje nepoznatog ono što me tjera da iznova krećem na put. I iako ponekad glumim turistu (jer i ja znam ići poput kofera, bez glave i repa) osjećam da na destinaciji doživljavam svojevrsnu preobrazbu.

Dobro, i kave to sada ima veze s Marokom? Pa, po jutru se dan poznaje. Naše prvo jutro bilo je u Fezu, a izlazak s aerodroma i vožnja taksijem do centra grada jedno su posebno iskustvo. Progovorite li koju riječ s taksistom, odmah ćete moći zaključiti u kakvu ste zemlju došli i što bi vas sve moglo očekivati na putu.

U Maroku ćete naći na dvije vrste taksija Grand Taxi i Petit Taxi. Trebate li vožnju izvan grada onda svakako trebate Grand Taxi, koji će jednako tako provozati i kroz grad, a u njega stane i do šest putnika. Mi smo uspjeli ugurati nas petero i vozača, zajedno s našim ruksacima. Petit Taxi je gradski i u njemu će se voziti uglavnom tri putnika. Koliko god je promet kaotičan, taksisti su vrlo spretni i brzo ćete doći na željeno odredište. Nikako ne zaboravite dogovoriti cijenu vožnje prije nego sjednete u auto! (Na slici desno je natpis na stajalištu “velikog taksija” iliti “taxi kebir”. Moram priznati da sam bila ponosna svaki put kada sam prepoznala neku riječ na arapskom jeziku kojeg učim već par godina.)

Na aerodromu smo promijenili nešto novaca. Tečaj jest nešto slabiji nego u mjenjačnicama i bankama u gradu, ali to je zaista ne znatno. (100 eura = 1065 – 10800 MD) Iako sunčano, crni oblaci nisu obećavali. Taxi nas je čekao i mi smo se potrpali u njega; pravac stari Fez. Brza i na trenutke nesmotrena vožnja tijekom koje svako malo netko trubi, a i nikako da shvatite tko zapravo ima prednost u rotoru. Hm, čudna su tu pravila jer trake za vožnju kao da ne postoje i jednostavno se mora voziti ofenzivno. Ne ovdje si ne smijete dozvoliti da pustite pješaka preko ceste, ako baš to želite ili pak da čekate da vas netko pusti da se ubacite u traku, sve to morate raditi na silu.

Bab Bou Jeloud, glavni ulaz u stari dio grada, na zapadnom dijelu

Ne možete se oteti dojmu kada izlazite iz taksija i točno osjećate da svi gledaju u vas. Kasnije smo utvrdili strategiju da ćemo se obući u neku tamniju odjeću, da se baš ne primijeti da smo turisti (da, ona plavuša s ogromnim fotićem je sigurno rođena u Fezu). Pravi doživljaj započeo je onog trenutka kada smo odlučili sjesti u neki od restorana i pojesti nešto “domaće”. E da, tada su se sjatili sa svih strana vlasnici i kuhari kako bi nas uvjerili da moramo sjesti baš kod njih. Uz pomalo natezanja, ulaska i izlaska iz jednog od restorana jer nije bilo dovoljno mjesta za nas iako nas je vlasnik uvjeravao da ima, sjeli smo u jedan konkurentski (odmah preko puta). Dobili smo onaj mrki pogled i dodatno uvjeravanje da upravo on ima uvijek svježu hranu, a nitko drugi nema. Hm, koliko sam to samo puta čula na svojim putovanjima!?

I PUTOVANJE IDE KROZ ŽELUDAC

Ručak? Pa, evo nešto tradicionalno, kasnije ćemo ustanoviti da je očito to jedio što nam mogu ponuditi tijekom cijelog našeg puta:

  • salata: navodno služe nekoliko vrsta pa čak i marokansku koju smo kušali u nekoliko verzija. Svaka je bila jestiva.
  • juha: obično se nudi tradicionalna marokanska iliti harira (kuhana leća, slanutak, rajčica…) Ukusno!
  • cous-cous: obično dolazi kao podloga nekom jelu, a poslužuje se s povrćem ili mesom
  • tagine (tajine): zapravo je način pripreme jela u zemljanoj posudi koja se stavlja direktno iznad žara ili vatre. Obično je to tagine s povrćem i ako je dobro spremljen zaista je jelo ukusno.
  • brochettes: mi bismo rekli ražnjići – meso nabodeno na štap. Uglavnom se nudi piletina, iako ćete na nekim mjestima moći birati i između janjetine, teletine, jaretine ili devinog mesa.
  • kefte: mesne okruglice, sa saftom ili bez
  • desert: u većini slučajeva je to voće, ja sam uporno tražila marokansku slasticu koja iako je stajala na meniju nije bila u ponudi. Za desert je moguće dobiti i puding-kremu, palačinke.

U svakom slučaju sve što smo probali bilo je jestivo, negdje su jela bila ukusnija od drugih, ali teško se bilo oteti dojmu da se glavnina ponude bazira na cous-cousu i taginu. Mislim super, ali nakon petog dana svi smo vikali: “Pa zar opet tagine!?” Izludi vas to pa pohrlite u trgovinu po nešto povrća, kruha i neki namaz samo da složite neki sendvič. Inače, za doručak ćete obično moći birati između omleta, palačinki i domaćeg kruha uz dodatak namaza. Kava, čaj i juice su uvijek u ponudi. Juice je poseban jer ga rade svježeg od čistog soka naranče. Kupujete li ga negdje na ulici, svakako tražite svježe cijeđeni kako vam ne bi ulili tekuću vodu.

Cijene? Generalno, realna cijena doručka je između 20-30 dirhama (2-3 eur). Kompletan ručak (predjelo, glavno jelo i desert, kruh, a ponegdje i boca vode) kreće se između 40-60 dirhama (4-6 eur). Naravno, naći ćete na iznimno skupe restorane, a moći ćete jesti i na ulici za mnogo manje novaca. Pitanje je koliko želite potrošiti i koliko želite riskirati možda kakvu crijevnu virozu.

Preporuka je svakako piti samo flaširanu vodu! Cijena boce od 1,5 l je između 6 dirhama u gradu do 10 dirhama na benzinskim postajama i restoranima. Cijene pića (svih vrsta) u resotranima i kafićima kreću se od 10 do 15 dirhama. Alkohola generalno NEMA osim u većim supermarketima i nekim kafićima u većim gradovima (cijena pive je oko 6 eur, deci vina oko 3 eur…).

U Fezu ćete pronaći kafiće za svačiji ukus, ako ćete tražiti alkoholna pića pitajte lokalce da vas upute u kafić koji poslužuju i alkohol. Uglavnom svi pričaju engleski pa vam neće biti teško doći do mjesta koje tražite.

Nastavak slijedi…

Ostali vezani tekstovi:

Uvod u marokansku avanturu
Posljednje pripreme za Maroko
Sitno do putovanja u Maroko
Trekking experience from Morocco 2012

Sve je počelo u Fezu
TOP10 MAROKA by POSVUDUSHA
13 dana i 2100 km po Maroku 1. dio
13 dana i 2100 km po Maroku 2. dio
13 dana i 2100 km po Maroku 3. dio

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *