Putovanje u Toledo

Putovanje u Toledo

Nakon što smo upoznali Madrid uzduž i poprijeko, odluka je pala da jedan dan iskoristimo za putovanje u Toledo. Redovna linija busa vozi vas cca 50 minuta i tamo ste, a da ne stignete ni odspavati.

Napomena: akteri ovog teksta, face s fotke, isti su oni likovi iz prethodnih priča u Madridu – Rokaj Madrid i U susret maratonu . 🙂

Toledo nije samo neki grad. Ulice ovdje skrivaju 2000 godina povijesti, ne biste vjerovali! Povijesno središte grada nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine i kad prošećete njegovim ulicama, shvatite zašto je to tako. Rimljani, Vizigoti, Kordobski emirat, kršćansko kraljevstvo, Karlo V… Židovi, kršćani i muslimani ovdje su ostavili traga pa svaki kutak vodi u neko drugo povijesno razdoblje. Toledo je bio i kraljevski grad, sve dok Filip II (1561.) nije odlučio svoju prijestolnicu preseliti u Madrid.

IMG_6202

Kako se putovanje u Toledo pretvorilo u hedonistički raj

Iako se čini da je naš izlet u Toledo ima i kulturnu pozadinu, ekipa koja je poharala Madrid, u punom smislu riječi osvojila je i Toledo. Miguel nas je pošteno prošetao kroz najljepše ulice, do prekrasnih vidikovaca, do katedrale, i u konačnici do najboljeg kafića u gradu. Najboljeg? Pa i to je nekako subjektivno, ali kada vam uz svako piće daju da nešto pojedete, a vi ste gladni kao vuk, brže pijete kako bi došla nova runda sendviča i krumpirića. (Ili brže jedete da bi ponovo mogli naručiti cugu. Ne znaš jel kokoš ili jaje?!)

IMG_6072

U Toledu smo čak kupili i suvenire te smo ciljano išli do suvenirnice – čoporativno. Mene su oduševile slastice od marcipana po kojima je Toledo i poznat, a tamo marcipan po staroj recepturi rade časne sestre. Liker od marcipana je sve što sam ponijela s ovog putovanja za Zagreb! (Sad sam si baš poželjela malo istog i natočiti i zaista jesam pa dok pišem ovaj tekst uživam!)

20150610_102829

Ne jurcamo gradom, već uživamo u njemu. Uživamo hodajući ulicama, neki čak razmišljaju o kupovini bodeža (jer i po tome je poznat Toledo), u potrazi smo i za crvenom paprikom… Odmaramo pred katedralom, guštamo na vidikovcima, provlačimo se kroz uske uličice…

Tulum u sred bijela dana

Uglavno, nakon tih par sati hoda, zasjeli mi u najbolji kafić u gradu. Okrećemo runde – gladni smo ko vukovi. I sve to traje. I kiša je počela i prestala, a onda smo se s terase preselili unutra – još jedna putna pa idemo. Ipak, “još jedna” je potrajala. Ja sam u međuvremenu otišla malo prošetati, poslati razglednicu, opaliti koju fotku. Brzo sam se vratila kad oni napravili tulum. Muzika trešti, oni pjevaju, piva koliko hoćeš, a sendviče kao da više ne mogu jesti. I tako okrugu. Meni ponovo crv ne da mira i ne mogu tako dugo biti na jednom mjestu – zapravo ne mogu toliko piti (jesti možda). Po drugi put odlazim u obilazak i u konačnici pronalazim svoju klupicu s pogledom na birc. Hvatam sunčeko, odmaram i upijam Toledo.

IMG_6017

Ne sjećam se koliko je bilo sati kada smo odlučili krenuti za Madrid jer smo na putu do autobusne stanice još i pjevali, smijali se i doslovce pokupovali svu crvenu papriku u jednoj lokalnoj trgovini začina. Mislim da smo ama baš svi gurnuli nos u posudu s paprikom, a ženska je vjerojatno napravila prodaju mjeseca. (Ta ista paprika i dalje preuzima miris špajze jer je gotovo ne moguće spriječiti širenje arome čak i kroz par vrećica. A miriše na dimljeno meseko, mmm).

IMG_6216

Tragično u cijeloj priči u Toledu je što nismo imali selfistick, ali ni to nas nije spriječilo da gotovo svaki trenutak dokumentiramo i šaljemo u online svijet.

Pred busom za povratak već je stajala masa ljudi, a mi smo se nonšalantno priključili našima koji su došli samo pet minuta prije i stajali su prvi pred vratima busa. Ko klinčadija na maturalcu okupirali smo zadnji dio busa, a tek na kraju bojažljivi su putnici ipak morali popuniti mjesta među našim redovima (jer bus kreće tek kad je dupkom pun). Pala je i pjesma. Nitko nije vikao da ušutimo, već smo se polako ko svijećice gasili jedan za drugim i odspavali svatko svoj komad.

IMG_6197
Po odlasku na autobusni kolodvor. Totalni raspašoj na ulicama Toleda 🙂

 

Ostali tekstovi iz Madrida:

Rokaj Madrid! (1. dio)

U susret polumaratonu (2. dio)

Debosi u Madridu – trailer

I za kraj još malo fotkica iz Toleda. Uživajte!

Debosi u Toledu

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *