Putovanje u Jemen i na Sokotru

Putovanje u Jemen i na Sokotru

Jemen i otočje Sokotra (koje pripada Jemenu) su definitivno dva odredišta koja bih voljela posjetiti. Kontinentalni Jemen – jer pruža uvid u jednu sasvim neobičnu arhitekturu i otočje Sokotra – čija priroda fascinira sve pa čak i same znanstvenike – biologe.

S obzirom da ove destinacije rjeđe spominjemo, podsjećam vas da se Jemen nalazi na jugozapadu Arapskog poluotoka, a graniči sa Saudijskom Arabijom i Omanom. Glavni grad Jemena, Sana, smjestio se na 2300 m/nv i poznat je po više od 6000 višekatnica, a sve su izgrađene prije 11. stoljeća (neboderi onog doba, mogla bih reći). Grad je naseljen više od 2500 godina. (Gore na slici. Autor fotografije craigbcn/sxc)

Sokotra je otočje od 4 otoka i otočića, od kojih se glavni zove Sokotra. Od najbližeg kopna (Somalije) udaljena je 350 km. Zbog duge geološke izoliranosti na otoku se nalazi stotine endemskih biljnih i životinjskih vrsta. Vjerojatno najprepoznatljiviji simbol je endemsko drvo zvano Zmajsko drvo i drvo krastavca. Dakako, to samo neke od brojnih biljnih vrsta zanimljivih svojim oblikom.

U nastavku kratak uradak o Jemenu jedne putnice koji će vam puno bolje dočarati ovu zemlju nego mojih nekoliko šturih rečenica. Uživajte!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *