Putešestvije kroz Rumunjsku i Bugarsku (3. dio)

Putešestvije kroz Rumunjsku i Bugarsku (3. dio)

18.7. Dakle Transfargarasan.

Prekrasna cesta preko Karpata, s okrutnom povijšću nastajanja. Napravio ju je Ceausescu između 1970. i 1974. kao odgovor na rusku invaziju Čehoslovačke. Tijekom gradnje, a gradila ju je vojska, u surovim uvjetima na preko 2000 metara nadmorske visine poginule su stotine vojnika, ne zna se točan broj. Samo pri miniranji ih je stradalo stotinjak.

11750615_984571334898443_7571569996367904355_n

Ipak cesta je predivna. Transfargarasan spaja Wallachiju s Transilvanijom, ne i obrnuto, duga je oko 90 km. Ima brojne male tunele i jedan veliki koji prolazi između dva najviša vrha tog dijela Karpata. Otvorena je svega par mjeseci u godini tijekom ljeta, ali često je zatvore i tada zbog vremenskih uvjeta.

11737866_984571181565125_3948966974547992960_n

Par slikica, jer imam ih stotine. Nisam mogla odoljeti. I na kraju par fotki Bukurešta noću. Ludi fejs nije objavio ovaj post jučer kad smo stigli u Bukurešt.

Bukurešt. U tom gradu je sve pre… Preveliko, premalo, previše, prevruće, prečudno. Iako, svidio mi se. Nisam vidjela puno svijeta, ali Bukurešt je čudan na pozitivan i dobar način. No, krenimo s glavnim pre…

bukurest parlament

Zgrada Parlamenta. Ta je zgrada totalno pre. Kažu vam da je velika, ali koliko je zapravo velika shvatite tek kad dođete blizu. Ogromna je. Brojke o njoj govore same za sebe: zgrada ima 330.000 kvadratnih metara i druga je najveća zgrada na svijetu. Izgrađena je u pet godina i na njoj je radilo 20.000 radnika i 700 arhitekata 24 sata na dan. Glavni arhitekt je bila žena. Napravljena je na najstarijem brdu u Bukureštu i za njenu izgradnju Ceausescu je srušio jednu šestinu Bukurešta. Zgrada troši toliko struje na dan da cijeli Bukurešt može imati struje 4 sata. Sva je ogromna, ali je samo ogromna. Bila je zapravo 99% gotova kad su Ceausescuu i njegovoj ženi Eleni skinuli glavu, tako da on nije nikada stolovao u toj zgradi. Poznati govor nije održao s balkona te zgrade. Nebeska pravda. Sve od čega je zgrada napravljena je rumunjsko.

zgrada parlamenta bukurest

Procedura za ulaz u tu praznu zgradu je nevjerojatna. Pokaži isprave, plati, daj isprave pa dobiješ broj, drži se vodiča, ne smiješ fotkati… Ja jesam nisam mogla odoljeti. Ali prazna je. Polumračna. Puno konferencijskih soba i ništa više. U njoj zasjeda Rumunjski parlament, ali nismo vidjeli ni jednu radnu sobu, samo beskrajni niz polupraznih dvorana. Mislim da je zanimljiviji bio koncert Robija Williamsa večer prije, pa je sve oko zgrade bilo puno smeća. Ipak vrijedi ju vidjeti. Lažna je kao što je bila i vladavina diktatora koji ju je izgradio.

Ostatak Bukurešta je više manje socijalistički ogroman, a ponekad se u kutu između ogromnih zgrada nađe kakav biser povijesti čudom preživio godine torture.

I toliko od Bukurešta i Rumunjske. Sutra idemo za Bugarsku. Rekli bi Rumunji: Drum bun! Sretan put.

Ovaj dio koji slijedi je za sve moje prijatelje pivopije Ivana, Janka, Sašu i sve ostale kojih se sada ne mogu sjetiti, kasno je… Koloplet rumunjskih piva:

– Ciuc nefiltrata
– Ciuc
– Ciuc radler
– Timusoreana
– Bucegi
– Neumarkt
– Ursus
– Silva
– Bergenbier
– Hagita
– Zāganu.
Pivili. Do kolopleta bugarskih.

piva

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *