Pričao o iranskim ženama

Pričao o iranskim ženama

Sjedim, čitam, pišem, pripremam se za još jedan odlazak u Iran. Prikupljajući mnoštvo informacija sa svih strana ne mogu se oteti dojmu kao većina Zapada predstavlja Iranke kao potlačenim dijelom iranskog društva.

Eh, kada bi mediji prenosili pravu priču, kada bi relevantnost i stvarnost mogle zamijeniti senzacionalnost. Nije teško zaključiti kome je u interesu diskreditirati Irance, za koje će gotovo svatko tko je posjetio Iran potvrditi da su zaista najljubazniji narod koji su upoznali.

I moje je iskustvo takvo. Ako mislite da se trebate bojati odlaska u Iran, reći ću vam kako je strah neopravdan jer prošavši i europske gradove, u gradovima Irana osjećala sam se puno sigurnije. Da, zaista. Kao žena i kao turist, nisam imala negativnih iskustava. Dapače, dogodilo nam se da nam je jedan momak platio taksi i piće, pitanja je bilo stotinu, a žene vrlo često prilaze ženama strankinjama (osobito studenti) željni razgovora, iskustava, prepune pitanja… Svi oni strašno vole pričati i koristiti engleski jezik, društveni su, pristojni i gostoljubivi.

iran women

Strancu je teško razumijeti zašto žene moraju nositi hidžab, zašto ga strankinje moraju nositi, ali kad je zakon države takav, onda on vrijedi za sve. Hidžab ima puno dužu povijest od vremena revolucije pa čak i prije Pahlavija, hidžab je dio iranske kulture star nekoliko tisućljeća! Hidžab znači i biti pristojan, lijepo se ponašati, ali da, i sakriti one dijelove tijela koji bi u drugoga muškarca (osim vlastitog muža) mogle izazvati pobudu, mamiti pogled…

Iranke su prekrasne. Marama koja mora pokrivati kosu i vrat, postaje sve više dio mode i kao da je sve kraća i sve više otkriva. Osim marame, žena mora biti pokrivena (ruke, noge do gležnjeva) i obvezno mora imati pokrivenu stražnjicu. Iako se nama to čini kompliciranim i čudnim, Iranke su postale modne stručnjakinje kada je u pitanju kombiniranje odjevnih predmeta i zadovoljavanje pravila oblačenja. Dakako, na ulicama Teherana i drugim manjim gradovima i tradicionalnijim mjestima vidjet ćete žene u čadorima (potpuno pokrivene), ali zato što su same odlučile pokrivati se i slijediti tu tradiciju. Primjerice kod žena u Abijaneu nije teško ne primijetiti kako žene vole marame s cvjetnim uzorkom koji kao da daje vedrinu ovom crvenom gradu.

IW2aŽene Irana imaju pravo glasa, smiju voziti automobile, imati nekretnine i same biraju muževe. Žene se školuju i mnogo je Iranki koje su poznate znanstvenice. Navodno je više redateljica nego redatelja u Iranu. Broj žena koje studiraju, uvelike premašuje broj muških polaznika studija.

Zapravo žene Iranke kroz perzijsku povijest bile su i ratnice, vojskovođe i već tada imale su važnu ulogu u društvu. Dolaskom islama neke stvari se jesu izmijenile, ali Iranci nisu Arapi pa je tako položaj žena u Iranu drugačiji nego u arapskim zemljama.

Žena i muškarac u Iranu se ne rukuju, ne grle i ne ljube u javnosti. Potajice sigurno 🙂 U Iranu je sasvim normalno da mladi par ne živi skupa dok se ne zaruče, a žena zapravo nikada neće živjeti sama. Uostalom, teško je samo jednoj osobi da si samostalno osigura krov nad glavom. Ulaskom u brak, muškarac je taj koji osigurava stan, a žena donosi namještaj. Isto tako, muškarac obećava njezinom ocu određeni iznos novaca koji će dati svojoj ženi, ako se iz bilo kojeg razloga njih dvoje odluče razvesti (rekao mi je jedan Iranac da ti iznosi mogu biti i desetak tiskuća eura! Nije čudo što je bilo brakova iz koristi.)

Ima tu još mnogo kulturoloških razlika spram naših običaja, ali jedno je sigurno – ženama u Iranu zapravo i nije tako loše kako mi mislimo. Dodat ću da muškarac mora raditi i osigurati ženi sve, dok je ona odgovorna za podizanje djece, pripremu hrane, ali ima svo pravo da obilazi frizerske i kozmetičke salone, da brine o sebi i troši lovu.

Uvijek postoji ona lijepa i ona ružna strana. Pogledajte samo kako mi živimo i kakvi su naši običaji. Zaboravili smo u potpunosti što znači kulturno se ponašati… Prvo pomesti treba u svom dvorištu, a onda gledati preko plota 🙂

Nikako bez fotki! Evo nekoliko…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *