Novi vizni režim između Republike Hrvatske i Republike Turske

Novi vizni režim između Republike Hrvatske i Republike Turske

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 28. ožujka, donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o viznom sustavu koja stupa na snagu u ponedjeljak, 01. travnja 2013. g.

Ovim je propisom obavljeno završno usklađivanje hrvatskog viznog sustava s viznim sustavom EU te je ispunjena obveza RH da najkasnije tri mjeseca prije datuma pristupanja (odnosno 01.04.2013.) potpuno uskladi svoj vizni sustav.

Na popis zemalja čijim je državljanima potrebna viza za ulazak u Republiku Hrvatsku uvrštene su i Republika Turska i Ruska Federacija. Više informacija može se pronaći na http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/,  a sva pitanja u vezi s hrvatskim viznim sustavom mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr

TURSKA – Od 01. travnja 2013. državljani Republike Hrvatske moraju imati vizu za ulazak u Republiku Tursku, a viza se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko konzularnim uredima Republike Turske.

Od 01. travnja 2013. turski državljani (nositelji običnih putovnica) trebaju imati vizu za ulazak u Republiku Hrvatsku.

RUSIJA – Za ulazak u Hrvatsku, ruski će državljani, uz podnošenje zahtjeva u Hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi vize moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija pri Veleposlanstvu, kao i posredstvom vanjskog pružatelja usluga – u viznim centrima u Rusiji.

Odlukom Vlade RH, u razdoblju od 1. siječnja 2013. godine do datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svim strancima nositeljima valjanih schengenskih isprava za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna (hrvatska) viza.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *