Khaled Hosseini: Gonič zmajeva i Tisuće žarkih sunaca

Khaled Hosseini: Gonič zmajeva i Tisuće žarkih sunaca

U potrazi za knjigama s mjestom radnje u arapskim zemljama, knjiga Gonič zmajeva bila je prva preporuka. Nisam do tada čula ni za ovog pisca niti za naslov ove knjige, a čitajući o njoj iznenadila sam se kako je ovo jedna velikih uspješnica prevedena na 48 jezika.

Uglavnom, autor je porijeklom iz Afganistana, dok je još kao dijete s obitelji prvo otišao u Francusku, a potom u Ameriku gdje i danas živi. Khaled Hosseini je liječnik i pisac. Iz sebe ima tri romana od kojih je Gonič zmajeva (Kite runner, Lovac na zmajeve) najpoznatiji. Ostale su Tisuće zlatih sunaca (A Thousand Splendid Suns) i A planine su odjekivale (And the Mountains Echoed).

Gonič zmajeva? Hm, kako je opisati? Knjiga je zaista jedno od boljih štiva koje sam u posljednje vrijeme pročitala. Zanimljiva, brzo se čita, gotovo napeta. Tuga, sjeta, nesreća, rat, ljudske tragedije, borba za očevu naklonost, ljubomora, a s druge strane prijateljstvo, ljubav, požrtvovnost, hrabrost, odanost; knjigu je nemoguće pročitati, a da ne suosjećate sa svakim likom. Radnja je smještena u Afganistan u vrijeme kada talibani preuzimaju vlast u državi. Amir nam priča o svojem životu u Afganistanu i svom najboljem prijatelju Hasanu, njihovim odnosima, o tome kako je otišao iz zemlje i stigao u Ameriku; dok se istovremeno Amir odlučuje vratiti u svoju zemlju, u svoj razoreni grad, gonjen osjećajem krivice što je sve to napustio i što nije bio bolji prijatelj Hasanu. Tu je mnogo zapleta, međuljudskih odnosa, ali ne želim vam pisati o tome jer bih vam otkrila najbolje dijelove knjige.

Iz Goniča zmajeva saznajemo mnogo o Afganistanu toga vremena, o odnosima među različitim narodima, o muškarcima; o ratu i režimu koji su Afganistan učinili nesigurnom zemljom.

Nasuprot Goniču zmajeva tu je Tisuće žarkih sunaca koja prati priču dviju žena u Afganistanu. Nije teško pronaći poveznicu između ove dvije knjige jednom kad ih pročitate. Dvije priče, odnos muškaraca i žena, ljudski odnosi, položaj žena u režimu koji teško možemo razumijeti.

I jedna i druga knjiga izazivaju mnogo emocija u čitaču. Izazvale su i u meni. Preispituju naše postojanje, naše odnose, vjeru u čovječanstvo. Zaista, nikada neću razumijeti kako čovjek može ići protiv čovjeka. Nikada neću razumijeti ratove, stradanje nedužnih, izrabljivanje djece, žena, muškaraca, zlostavljanje…

Priče o Afganistanu kako nam ih priča Khaled Hosseini, iako dijelom izmišljene, izrasle su iz stvarnih priča ljudi kojima je rat promijenio život.

Šteta za Afganistan, a zaista bih voljela da mogu posjetiti tu zemlju…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *