FRANKFURT: TOP 10 PREPORUKA

FRANKFURT: TOP 10 PREPORUKA

Frankfurt ima mnogo toga što vrijedi vidjeti. Svatko će naći svojih deset favorita, atrakcija ili preporuka kako se bolje snaći. Uvijek će nešto nedostajati. Ipak, vjerujem da ovih deset preporuka mogu biti od pomoći.

1. KUŠAJTE LOKALNE SPECIJALITETE

Ljubav ide kroz želudac pa pokušajte se zaljubiti u Frankfurt kroz zanimljive okuse. Gladni nećete ostati jer osim lokalni delicija, Frankfurt je prepun i internacionalnih restorana što se jako dobro vidi u Kaiserstrasse.

frankfurtski zeleni umak s jajima
Zeleni umak s jajima

Za lokalnu hranu preporučila bih da prijeđete na južnu obalu Majne. Ja sam dobre lokalne restorane našla u četvrti Brückenviertel (na preporuku lokalca). Išla sam ciljano tamo kako bih probala dobar zeleni umak s kuhanim jajima (Grüne Soße). U umak naime ide šest vrsta bilja koji mu daju specifičnu aromu, a baza je vrhnje i jogurt. Vaše nepce ovdje ne treba stati. Kušajte i svinjske kotlete s kiselim zeljem, kobasice, gotovo bezmasni sir s lukom (Handkäs mit Musik), mesne (jetrene) kuglice sa zeljem…

Mesne okruglice sa zeljem
Mesne okruglice sa zeljem

I što bi bio dobar obrok bez slatkog!? Kušajte kraljevsku tortu Frankfurter Kranz (oblik zapravo predstavlja na krunu) ili pokušajte pronaći male slatke zalogajčiće, kolačiće od marcipana i badema (tražite Bethmännchen).

2. OSVJEŽITE SE UZ APFELWEIN

Jedno od najpopularniji pića u Frankfurtu (više od 250 godina) je vino od jabuke (Apfelwein). Lokalci (a i vi) će ga potražiti u lokalnim pubovima gdje se obično servira u plavičastim keramičkim ćupovima (bembel). I čaša iz koje se pije ovo vino je posebna, pomalo gruba pod pristima (rebrasta). Zanimljivo je da je Frankfurt ima i zgradu koja dizajnom podsjeća na veliku čašu za vino od jabukovače (Westhafen Tower).

apfelwein Frankfurt
Osvježenje uz Apfelwein

Načula sam da je vino niskokalorično te ga žene vole piti. Pomiješate li ga s mineralnom bit će pravo osvježenje za toplih ljetnih dana, ali ga pravi znalci piju ‘čisto’. Ako ste u potrazi za vinom u jabuke tada trk u četvrt Sachsenhausen.

Frankfurt neboderi

3. FRANKURTSKI DIVOVI

Ako vam je predaleko putovati u primjerice New York ili Dubaiji, vjerujem da ćete djelić atmosfere podno građevinskih divova osjetiti upravo u Frankfurtu. Na poprilično uskom prostoru našlo se desetke nebodera koji sežu preko 100 metara visine. Za bolju vizuru grada, skočite na drugu stranu Majne ili uskočite na brod kako biste vidjeli gotovo sve stometraše kao na dlanu.

Romerberg Frankfurt

4. ROMERBERG

Slike šarenih zgrada, špic-krovova vjerojatno uz fotografije frankfurtskih nebodera najfotografiraniji prizori Frankfurta. Iako znamo da je sve poprilično novija gradnja, ne možete ostati ravnodušni kada se nađete okruženi gotovo bajkovitim fasadama. Nakon što prođete kroz financijsku četvrt, ovo će biti poput putovanja kroz vrijeme – u prošlost.

Main tower Frankfurt

5. POPNITE SE NA MAIN TOWER

Ako je Frankfurt grad nebodera, tada zaslužuje da ga i doživite iz ptičje perspektive. Main tower pruža pogled za pamćenje pa ako je lijep dan odvažite se i uputite na 54. kat. Iskustvo je neprocijenjivo osobito za ljubitelje visina i panorama. Koliko često se imate priliku voziti liftom na 200 metara visine i da vam pritom ništa ne zaklanja pogled?

Cijena je 7.50 eura (imate i popust uz Frankfurt Card 20%). Više saznajte na službenim stranicama Main towera.

Krstarenje rijekom Majnom Frankfurt

6. KRSTARENJE RIJEKOM MAJNOM

Kad vam dojadi hodanje i razgledavanje opustite se uz ugodnu vožnju Majnom. Izaberite između 50 i 100 minuta vožnje, uzvodno ili nizvodno. Ja sam plovila u oba smjera, ne bih vam mogla reći koji mi je  draži jer sam zaista uživala u pogledu na grad. Tijekom vožnje na razglasu dobivate osnovne informacije o gradu. Brod ima otvorenu palubu i zatvoreni dio te imaju restoran i bar.

Ukrcaj/iskrcaj je na obali odmah ispod Romerberga, točnije na Mainkai/Eiserner Steg. Karte za Primus-Linie river cruises možete kupiti u bilo kojem turističkom uredu ili blagajni Primus-Linie na Eiserner Steg. Cijena karte je od 9.45-12.45 eur za odraslu osobu (uz Frankfurt Card imate i popust od 20%). Brod polazi svaki puni sat.

7. FRANKFURT CARD

Želite li konstantno biti u pokretu, ne gubiti vrijeme na šetnje, vidjeti što više toga, tada je preporuka Frankfurt Card. S njom nemate brige oko kupovine karata za javni prijevoz, ujedno uključuje i vožnju do i od zračne luke. Uz karticu ostvarujete popuste u 26 muzeja, na gradske ture, krstarenje rijekom Majnom, ZOO, Maintower, Palmengarten, operu, kazališta, neke vodene parkove, ali i popuste u nekim restoranima i trgovinama…

hop on hop off bus frankfurt

8. HOP ON – HOP OFF BUS

Ako ni sami ne znate što bi baš voljeli vidjeti, Hop On – Hop off tura dat će vam dobar uvid u to što Frankfurt ima za ponuditi. Tijekom vožnje koja može trajati i do dva sata, na nekoliko jezika možete čuti informacije o glavnim zanimenitostima grada pored kojih se vozite. Prednost ovakve ture je što u bilo kojem trenutku možete sići s autobusa, ako vam se sviđa određena lokacija te što karta vrijedi 24h pa je iskoristite do maksimuma.

Palmengarten Frankfurt 3

9. BOTANIČKI VRT PALMENGARTEN

Ako uživate u parkovima i zelenilu, vjerujem kako će vam se svidjeti i PalmenGarten. Osobno mi je bio otkriće osobito zbog svega što se nudi u parku i što je park uređen tako da čovjek može uživati u njemu. Ako lokalci uživaju, vjerujem da ćete i vi. Dok se vozikate Hop-busom, iskočite i zavirite baš ovdje.

Hauptbahnhof Frankfurt

10. FRANKFURT (MAIN) HAUPTBAHNHOF /Hbh

Vrlo je vjerojatno da će ovo biti vaš prvi dodir s Frankfurtom. Hauptbahnhof meni je upravo zato ostao u sjećanju. Za mene su to bila vrata u jednu novu avanturu. Onog trena kada sam došla u grad, ali i kada sam planirala jednodnevni izlet u Heidelberg nedaleko od Manheima. Željeznica, U-Bahn, S-Bahn, tramvaj, autobus, sve se nalazi na jednom mjestu. I ne samo to, ovo je jedna od najvažnijih željezničkih postaja Njemačke željeznice i jedna od pet najprometnijih u Europi.

Pogledate li tko stoji iznad glavnog ulaza, ugledat ćete Atlasa koji na svojim plećima nosi cijeli svijet, a pomažu još dijeve koje predstavljaju Paru i Struju. Sve to dakako ima smisla jer ova alegorija govori kako se upravo ovdje sastaju mnogi svjetski putevi kojima je nekada čovjek prolazi na parni pogon, a danas na električni. Sve je zapravo jasno.

****

Staviti brojku i limitirati broj preporuka zapravo je zeznuta stvar. Previše je toga što Frankfurt nudi. Oni koji su ga posjetili imat će svojih drugih 10 preporuka. Ja sam imala samo dva dana da istražim grad, ali na kraju svog puta znala sam da bi mi trebalo barem još toliko vremena da vidim sve što sam željela. Netko će tražiti mjesto za izlaske s druge strane Majne, netko će tražiti fotku ispred bika i medvjeda, ispred zgrade opere, u ZOO vrtu, uz Goethea, Guttemberga… Svatko će naći svoje mjesto u Frankfurtu, ako pak dvojite, rezervirajte jedan produženi vikend za Frankfurt pa prosudite sami.

Više o Njemačkoj saznajte na službenim stranicama Turističke zajednice Njemačke

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail