#EnjoyGermanNature

#EnjoyGermanNature

Kako i doliči jednoj Posvudushi imala sam prilike saznati nešto i ovogodišnjim planovima Njemačke turističke zajednice, ali i o impresivnim turističkim brojkama za prošlu godinu. Dakako, sve to uz delicije. Čini se da ručak može i prije 11 sati.

Uglavnom, zašto me toliko zaintrigirala Njemačka? Željela sam napokon ukloniti sve stereotipe koje imamo o Nijemcima, ali na način da zemlju pokušam doživjeti drugačije. Ove godine Njemačka turistička zajednica promovira prirodne ljepote zemlje pa me zanimalo hoće li me uspjeti nagnati da razmišljam o putovanju u Njemačku.

IMG_1041IMG_0974

Pozdravni govor održao je Thomas E. Schultze, Veleposlanik  Savezne Republike Njemačke u  Hrvatskoj, iznimno simpatičan čovjek koji se veseli i svom boravku u Hrvatskoj, a sigurna sam da će biti oduševljen kada vidi što sve Hrvatska ima za ponuditi (ako već nije istražio sve ljepote!).  Tijana Đuričić, PR menadžer Regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice, uvela nas je u ovogodišnju temu promocije – Enjoy German Nature. Mrak!

IMG_0971

Pa da vidimo što nam to Njemačka za ovu godinu želi poručiti: 16 nacionalnih parkova, 15 UNESCO-vih rezervata biosfere i preko 100 parkova prirode. Ako pak mislite da vam to nije dovoljan razlog za odlazak u Njemačku (osim “trbuhom za kruhom”) eto malo brojki. Njemačka ima 30 sredogorja, 350 otoka (da ima i otoka!) i šumskih površina na trećini površine države i široku ponudu avanturističkih aktivnosti u prirodi: (pazi sad!) na 200 000 km označenih planinarskih staza, uključujući 500 vrhunskih pješačkih staza i preko 100 kvalitetnih staza te biciklističkih ruta ukupne duljine 70 000 km. K tome, Nijemci su odlučili raditi biciklistički autoput kojim bi povezali sve svoje biciklističke rute. (Čini mi se da smo mi milijun godina od nekih takvih planova s obzirom da ne možemo povezati jednom kontinuiranom rutom ni grad Zagreb!)

Odlučite li saznati više o zelenom bogatstvu Njemačke, za početak zavirite na njihove web stranice i malo istražite. Više na NATUR DEUTSCHLAND.

A koliko je Hrvatima zanimljiva Njemačka?

Broj noćenja hrvatskih turista u Njemačkoj bilježi rast u 2015. (u odnosu na 2014) od 46,5%. Hrvatski turisti u Njemačku putuju na odmor (58%), zbog posla (29%) i iz drugih razloga (13%). Njemačka je najpopularnija kod turista srednje dobi (55% gostiju ima između 34 i 55 godina) te mladih (37% gostiju ima između 15 i 34 godine), a turisti iznad 55 godina čine tek 8% posjetitelja Njemačke. Najuobičajenija su duža putovanja (10 noći), a hrvatski građani prosječno potroše 57 eura dnevno. I dalje je rezerviranje smještaja i sadržaja češće osmišljeno unaprijed preko agencija (61%), dok se mlađi naraštaji odlučuju za online rezervacije (45%).

Slike govore više…

Da ne završim sa suhoparnim brojkama, ostavljam vam nekoliko kadrova Njemačke sažetih u filmić Njemačke turističke zajednice. Ne znam kako vi, ali ja bih skočila u Njemačku. Sigurna sam da ima i kakva utrka kroz prirodu 🙂

Naslovna fotografija: Bayerischer Wald / ©Tourismusverband Ostbayern e.V./Andreas Hub

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *