Dvije strane putovanja

Dvije strane putovanja

Jučer sam stigla iz Irana s dugo očekivanog putovanja u Iran. Iako je ovo bilo poslovno putovanje na kojem sam bila pratitelj grupe, niti jedno takvo putovanje ne radim samo radi posla. Treba voljeti raditi s ljudima i treba imati strpljenja i razumijevanja za sve što vam putnici mogu priuštiti. Iz tog razloga, svaki moj trenutak na ovom putovanju dio je životne avanture, uvijek dio jednog novog životnog iskustva, jer svako putovanje je priča za sebe pa tako i ovaj odlazak u Iran.

Trebalo mi je 16 sati sna da povratim energiju. Ni sama ne zna kada sam zaspala. Navodno je cijelu noć kiša padala, ali da su i topovi tutnjali ne bi mi probudili noćas. Kada pogledam unatrag kako sam provela posljednjih desetak dana, uz 5-6 sati sna dnevno, pričanje i prevođenje tijekom cijelog dana, priprema za naredni dan, uzbuđenje svakog dana, nije ni čudo što što me bacilo u krevet i što sam izgubila 3 kg. Eto, još koji put i imat ću idealnu kilažu za trčanje 🙂

Koja je svrha putovanja?

Svako putovanje mala je škola za svakog putnika pa čak i za onog koji je turist u punom smislu riječi. Uvijek se nadam i vjerujem da putovanja (kao što je i ovo u Iran) može u čovjeku pobuditi neke nove emocije, produbiti razmišljanje o vrijednosti života i okopniti predrasude spram naroda koji žive u zemlji koju posjećujemo. Dakako, na način da razumijemo njihov način života, podneblje, kulturu, običaje i da ih pritom poštujemo u njihovoj cjelosti.

Slično razmišljam i o svojim putnicima koje pratim na putovanju (namjerno pišem “pratim” jer “vodič” može biti samo lokalni vodič s dozvolom za vođenje. U Hrvatskoj možete biti vodič za pojedinu županiju te pritom pohađate tečaj i polažete ispiti.). Svaki putnik je jedinstven i ima svoju specifičnu karizmu. Nekad vam se svide, ponekad ne, ali u svojoj suštini, sve ih poštujem ma kakvi god oni bili. Mene su to naučila putovanja i zbog toga sam još više zahvalna na tome što sam imala priliku putovati i što mi se takve prilike i dalje pružaju (vjerojatno u najboljem trenutku za mene samu).

Kuba, Cienfuegos
Cienfuegos, Kuba

Vjerojatno najgore što vam se može dogoditi na putovanju je da vam se putnik ozlijedi jer onda to može poremetiti tijek putovanja, doživljaje ostalih putnika, ali u konačnici problem upravo za tog putnika. Iz tog razloga, iskusan vodič je ključan segment. Moj kompić-vodič Ali odradio je na ovom putu vrhunski posao pa i ne pokušavam zamisliti kako bi bilo da je na njegovom mjestu bio netko drugi. Zajednički dogovori, planiranje, njegovo iskustvo u poznavanju terena/restorana, maksimalna suradnja i staloženost kojom smo jedan i drugi uspjeli izbalansirati između želja pojedinih putnika. Možda je to bila naša najveća greška – što smo svima željeli pružiti naljepši doživljaj Irana i pritom svakom izaći pomalo u susret. Nažalost, u takvim trenucima često se događa da mnogi stavljaju svoje potrebe ispred potreba grupe ili u konačnici ne vide ono što su dobili, a nije stajalo u programu.

Kao turistički djelatnik znam kako funkcionira turistička agencija i koje su njezine obveze, a kao putnik mogu razumijeti želje klijenata/putnika. Iz tog razloga često se ljutim na agencije koje ne pružaju putnicima ono što obećaju, što ponekad namjerno ruše cijenu; ali se ljutim i na putnike koji zbog nerazumijevanja turističke branše ili pak destinacije u koje putuju znaju imati pregršt komentara. Tu prije svega mislim na lokalnu kategorizaciju hotela i smještaj općenito, doplatu za vize, zrakoplovne pristojbe, napojnice i slično. (Evo već razmišljam da uvedem rubriku male škole turističkog putovanja jer puno je pitanja s kojima se susreću putnici koji putuju u aranžmanu agencija.)

Turistički aranžman vs. samostalno putovanje

Velike su razlike u putovanju na koje se samostalno odlučujete i putovanja na koje idete preko turističke agencije. Osobno – putovala sam i sama i preko agencije i vidim da postoje prednosti (i nedostaci) i na jednoj i na drugoj strani. Ponekad je turistička agencija bolji izbor, ponekad je obrnuto, ali sve ponajviše ovisi o samom putniku. Teško da bih vam mogla reći što je bolje za vas, to jednostavno svatko mora odlučiti sam za sebe.

Putujete li s agencijom, morate biti svjesni činjenice da plaćate više jer agencija je ta koja ima mnoštvo troškova koje kao putnik i ne vidite. Organizacija puta, rezerviranje smještaja unaprijed, rezervacija i kupovina avionskih karata, troškovih bankarskog poslovanja, trošak ishodovanja viza (jer netko mora otići za vas u ambasadu – ponekad i u drugu zemlju), trošak ljudi (od vremena koje zaposleni provede na organizaciji putovanja, trošak pratitelja putovanja…), trošak promotivnog materijala, potrošnog materijala… Da, za sve je to potrebno određeno vrijeme i predstavlja trošak. Ako samostalno putujete, stavite na papir što ste sve napravili za organizaciju svoga putovanja i koliko vam je to uzelo vremena (a vrijeme je novac) i koliki su vam bili troškovi.

Istanbul, Turska
Istanbul, Turska

Agencija ima obvezu prema svojim putnicima i to se jasno ističe u svakom programu putovanja i ugovoru koji vam daje agencija. Stavke ugovora su vezane zakonima RH o turističkom poslovanju i turističkim agencijama. Šteta jedino što ne postoji ugovor kojim se putnici obvezuju na pristojno ponašanje i poštivanje drugih.

Samostalno putovanje je priča za sebe jer samostalno odlučujete što ćete ubaciti u svoje putovanje i sve moguće zavrzlame na putu morate rješavati samostalno, ali kako sam već spomenula, sve ovisi o vama kakav ste putnik. Možda samostalno putovanje uopće nije za vas (i obrnuto). Odabir smještaja, prijevoza, hrane, izleta na putu, obilazak znamenitosti, sve to samostalno odlučujete…

* * *

Jedno je sigurno, agencijama je sve teže jer su putovanja sve dostupnija i putnicima je sve lakše odlučiti se na samostalno putovanje. Iz tog razloga grupna putovanja postaju sve maštovitija, egzotičnija i s više avanturizma… Teško je zadovoljiti svaku grupu putnika pa je pozicioniranje za pojedinu agenciju iznimno važno.

Dragi prijatelji putnici, putujte, bez obzira kako. Uživajte na putovanju, budite otvoreni za nova iskustva, birajte aranžman koji vama odgovara, a ne zato što je jeftiniji…

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *