DUPNITSA, BUGARSKA

DUPNITSA, BUGARSKA

Nakon iznimno zanimljivog tjedna mislim da zaslužujete kratak opis Dupnice u Bugarskoj. Kako opisati Dupnicu? Pa, teško je to. Ovaj gradić nalazi se nekih 60-ak kilometara južno od Sofije i broji gotovo 40.000 stanovnika. U nekim dijelovima kao da je vrijeme stalo, a onda vas centar iznenadi popločanim trgom. Zanimljivo je da je grad nastao u vrijeme Otomanske invazije, a prvo spominjanje grada seže u 14. stoljeće. Dupnitsa se čak spominje i u dnevnicima viteza Arnold von Harf koji ga opisuje kao “lijep gradić”. E tako bi i ja rekla!

Nas je ovdje dočekala ciganska muzika i previše znatiželjnih očiju od kojih smo ubrzo pobjegli prema hotelu. Ne bih vam mogla reći je li to slika i prilika Bugarske, ali ovdje kao da je nedavno završio rat, kao da je vrijeme stalo.

Straha nema, ali je ushit oduševljenja zamijenjen čuđenjem. Ono što je dobro u cijeloj priči, nitko vas neće napadati s tisuće pitanja, žicati siću (kojeg “bugara”), hrana je odlična, taksi jeftin i ovdje je vrlo jednostavno preživjeti, ako imate našu plaću. Ako ste imalo istraživačkog duha, uzmite barem jedan dan i popnite se do Nacionalnog parka Sedam jezera, i jedan dan za posjet Rila samostanu (nešto južnije od Dupnice) i dakako, ako već niste vidjeli Sofiju, zaletite se do grada. Vožnja taksijem može biti prava avanutra jer su ceste katastrofa i sve udaljenosti prolazite dvostruko duže nego što bi vam inače trebalo.

Mi smo upravo to učinili – jedan dan popeli smo se do sedam Rilskih jezera i uživali u laganom trekingu, a drugi dan skočili do samostalna Rila nešto južnije od Dupnitse. Hm, mislim da i ova mjesta zaslužuju dodatni post.
Ostavljam vam zasada nekoliko fotografija iz same Dupnice…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *