Desant na Lubenice iliti Cres Trek

Desant na Lubenice iliti Cres Trek

Da mi je netko prije 10, 15 godina rekao: “Skakat ćeš s broda, plivati s ruksakom, trčati divljinom…”, rekla bih mu: In your dreams!” Nit sam neki plivač, a bome tada nisam bila ni trkač. Eto, danas, sa svojim sitnih 35 godina, radim gluposti i pomičem sve moguće vlastite granice. Da nije bilo utrkice na Cresu, tko zna jel bi ikada i došla do Cresa i plivala podno Lubenica.

Život te zaista iznenadi. Iznenadi i čovjek sebe samog, ali jedno ću vam reći – granice su samo u našim glavama. Otkrije čovjek to uz povišu dozu adrenalina, dobro društvo, i “nemaš izbora”.

Ovaj vikend uputili se Costa i ja na Cres. Usput smo u petak odradili neku šljakicu na Krku da pokrijemo dio troškova te hvatali zadnji trajekt za Cres. Putem skupljamo ekipu i čoporativno jurimo na prijave i direkt u apartmane. Treba što prije leći jer u subotu nas je čekala još jedna treking avantura. Smještaj smo uzeli u apartmanima Gazva, svega 2 km od centra grada Cresa jer i cijena za natjecatelje bila pristupačnih 100 kn/po osobi/noć.

Plovi naša barka mala...
Plovi naša barka mala…

30 metara plivanja

Cres Trek je jedan od utrka u sklopu Treking lige. Prije tri godine kada sam prvi put došla na Cres, Costi je to bio prvi i na njemu je morao odustati. Ja sam tada samo šetala i slikala i oduševljeno gledala rulju kao pod punom ratnom spremom trči otokom. Vau, hoću i ja to. (Nakon toga uslijedila je škola trčanja, a sve ostalo je povijest…) Na ovoj trci domaćini su nam pripremili iznenađenje. Kako smo krenuli brodom, a i znali smo čitati kartu, bilo je očito da ćemo na samom startu morati zaplivati. Reče ON “samo 30 metara”, ali ako pogledate fotku, bilo je mrvicu više 🙂

Foto: B. Igrec
Foto: B. Igrec

Službeni start bio je u skoku s broda uz plivanje prema plaži podno Lubenica. Oni koji su s vrha svjedočili ovom događaju tvrde da na ovoj plaži nikada nije bilo toliko ljudi. Nekako im i vjerujem. Poput mravi koji su ispred sebe valjali vreće, dvjestotinjak ljudi plivalo je prema obali. Neki su se presvlačili, a neki i nisu. Mi smo to odradili laganini… Costa, Tina, Car i ja dogovorili smo da idemo zajedno i tu počinje naša avantura.

Nakon toga kreće uspon do Lubenica, moram priznati puno manje zahtjevan nego što izgleda. Na vrhu je bila i prva kontrola, nakon koje kreće trčkaranje do KT2 i onda spuštanje prema Valunu. I ovdje nas zapanjuju plaže. Čovjek poželi stati, kupati se i samo uživati. Baš tu na plaži susrećemo Končara (koji je u međuvremenu otrčao Jogging utrku i osvojio prvo mjesto, u nevjerojatno jakoj konkurenciji!). Ne mogu vam opisati s kojim oduševljenjem smo bili dočekani!  (Evo i fotke!)

koncar
Oduševljeni Končar pozdravlja Costu * Foto: Tina Kraljević

I dok je staza do Valuna bila relativno lagana i uživali smo u trčkaranju, nakon toga kreće tumaranje obalnom nazovi stazicom uz povremeno pentranje i provlaćenje kroz šumarke. Sve što pravi treker voli! Iduća kontrola činila se miljama daleko, ali Costa nas je uspješno iznavigirao da kranje točke na rtu gdje je visila markacija. E sad. Koliko doli, toliko i gori. Od vrha rta trebali smo se popeti na makadam na samome vrhu. Pravac gore kroz polje kadulje koja otvara sve dišne puteve, dok sunce sada već opako piči. (Iako je Car tvrdio da je uspon na Lubenici jedni gadni uspon, čini se da ni on nije znao što nas čeka. Ovo je bio USPON!)

cres1

Brzi hod nakon penjanja činio se kao najbolje rješenje, iako je Costa i dalje bio poput zeca s orlom na leđima – on bi malo letio… E, naš orao je bio sit. Padamo u meditativno stanje, čak mi se čini da je prošao kilometar, a da nisam prozborila ni riječi pa i nitko drugi. Valjda to tako dođe oko 15 km. Ipak, nema ni pomisli od odustajanja ili mogućeg preskakanja kontrola.

Hodamo, trčimo gdje nam je teren pogodan, prolazimo kontrole sve do crkvice na vrh brda gdje uspješno hvatamo i 6-minutnu pauzu. Još samo jedna točka i to je to! Ipak, čini se da nam dalekovodi nisu bili previše od pomoći, ali opcija da idemo uzbrdo nije dolazi u obzir. “Gle, vidi se more. Onda samo prema dolje!” Tu smo se pomučili jer smo dosta preskakali suhozide, granje, neprohodne dijelove pa smo na kraju izgledali kao da smo bili u ratnoj zoni – izgrebani i prepuni iglica od drača.

cres3

Nakon 6 sati hoda, bilo nam je pun kufer makije, kamena, drača, suhozida pa i maslina, samo da nam je doći do posljednje kontrole. Olakšanje je bilo kada smo iz prve došli na posljednju točku jer smo nakon toga imali svega 2-3 km do cilja. Zanimljivo kako nakon 25 km čovjek uvijek nađe dodatno energije za trčanje i finiširanje. Nismo dali da nas itko stigne na samome kraju. Četvorka Tina, Car, Costa i Posvudusha ušli u cilj! Cres je pao! I pifkan je pao. I grah. I ribarske priče…

cres6
Još jedna avantura je iza nas! Redom: Costa, Tina, Car i Posvudusha

Još nešto – red je čestitati svim učesnicima i onima koji su stigli prvi i osvojili zaslužene nagrade. Posebnu nagradu zaista bi trebalo dati organizatorima koji su samo dokazali zašto je Cres Trek utrka koju nikako dogodine ne smijemo zaobići. Bravo svi!

Pobjednici * Foto: Dinko Bence
Pobjednici * Foto: Dinko Bence

Ostaje samo čekati godinu dana 🙂

The Day After

Nakon što sam sportski otišla spavati već u pola deset (jer me glava rasturala), dok je Costa završio na tulumu s ekipom u gradu. Priča se da je bilo odlično. Fotke s tuluma ne stavljam. Red je da svi ipak budu na slikama u najljepšem svjetul 🙂

Nedjelju spavam ko anđelek. Uživamo na plaži i odlazimo do mjesta Beli gdje je nekoć bio eko centar za supove. Kao to biva u Lijepoj našoj, netko se polakomio pa čini se da je bolje da nema ništa nego da se turistima ponudi nešto više. Eto.

beli

I na kraju cijelog ovog vikenda nije li najljepše završiti ga u najboljem društvu uz vruću pizzu. To valjda dođe kao nagrada kad među zadnjima uđeš na trajekt. Mojim trekericama i trekerima – lake vam nogice! Do idućeg druženja…

beli1

Na kraju galerija s odabranim fotkama… Hvala svima koji su slikali ovaj prekrasan događaj, ako sam nekome zaboravila spomenuti ime uz fotku, javite da ne bi ispalo da ih svojatam. Dodajem Tihana Goričnik kao jednu od autorica fotki.

Želite li pratiti sva događanja vezana za Cres Trek pridružite se njihovim Facebook stranicama CRES TREK.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *