Barcelona – moderna ljepotica Mediterana

Barcelona – moderna ljepotica Mediterana

Recite mi što tražite od jednoga grada i reći ću vam da Barcelona ima baš to! Bez obzira jeste li gastronomad, ljubitelj kulture i povijesti, željni avanture i izlazaka ili sportski fanatik, Barcelona kao da ispunjava želje svakog putnika i svaki put ostavlja još ponešto, pozivajući vas da se kad-tad vratite na njezine ulice.

Epitetom najvećeg metropolisa i turistički najposjećenijeg grada na Mediteranu, Barcelona se kiti svake godine iznova. Sam grad Barcelona ima preko 1,6 milijuna stanovnika, dok šire urbano područje naseljava više od 4 milijuna ljudi. Era popularnosti Barcelone započinje Ljetnim olimpijskim igrama 1992. godine što je uvelike pomoglo gradu da se predstavi cijelome svijetu. Godine 2013. Barcelonu je posjetilom više od 8,4 milijuna turista, a samo godinu prije (2012.) oko 5 milijuna. Ove brojke svrstale su Barcelonu među top tri najposjećenija europska grada, odmah iza Londona i Pariza!

_Casa Batllo1
Pročelje Case Batllo

Zanimljivo je da Barcelona svoju povijest piše više od 2000 godina. Jedna od legendi kaže da ju je utemeljio sam Hamilcar Barca (Hanibalov otac) po kome je Barcelona dobila ime. Ipak, povijest kaže kako bismo ocem Barcelone trebali zvati rimskog cara Augusta koji je osnovao grad oko 10. god. pr. Kr. Prvi temelji nicali su između između rječica Llobregat i Besós uz prirodnu zaštitnu barijeru sa sjevera – planinu Tibidabo čijim vrhom danas dominira Crkva presvetog trojstva. Na jugozapadu grada nalazi se brdo Montjuic, danas veličanstvena rezidencijska i olimpijska zona.

_Barceloneta
Barceloneta

Smještena na obali, Barcelona je bila važno trgovačko središte, ali se na turističkoj karti kao zanimljivo turističko odredište pojavila tek kao domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1992. godine kada je i Hrvatska prvi puta nastupila kao samostalna država (sjetimo se, osvojili smo srebro u košarci!). Taj događaj kao da je bila karta za jedno novo doba tijekom kojeg će Barcelona postati četvrti grad Europske unije po bogatstvu (BDP je 44% viši od EU prosjeka)!

Avenija Diagonal
Avenija Diagonal

Barcelonu je najbolje upoznati iz srca grada, od trga Plaça de Catalunya s kojeg ćete, krenete li prema sjeveru, doći do ulice Passeig de Gràcia koja izlazi na Aveniju Diagonal, a južno se nastavlja poznata ulica La Rambla. Na kraju Ramble gdje počinje stara luka Port Vell, ugledat ćete spomenik koji je podignut 1888. u čast Kristoforu Kolumbu koji se po povratku iz Amerike odlučio iskrcati baš u Barceloni. Na vrhu stupa visokog 60 metara stoji ponosno Kolumbo pokazujući kažiprstom prema Americi. S vrha se pruža prekrasan panoramski pogled na Barcelonu (cijena ulaznice je oko 4,5 eura).

_Kolumbov spomenik_pogled
Pogled s Kolumbovog spomenika

Od La Ramble skrenite prema Gotičkoj četvrti i zavirite u Katedralu svetog križa iz 13. stoljeća, impresivne unutrašnjosti i zvonika visokih 54 metra. Unutar katedrale nalazi sarkofag mučenice svete Eulalie. Dio katedrale je klaustar – dvorište u kojem živi 13 gusaka koje prema tradiciji simboliziraju godine života svete Eulalie.

_Katedrala_klaustar
Klaustar katedrale Sv. Križa – dvorište u kojem živi 13 gusaka
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *