Bantustan – serija putopisnih blogova ili nešto više?

Bantustan – serija putopisnih blogova ili nešto više?

Knjigu Bantustan dobila sam na poklon, potpisanu s posvetom “Budućoj frendici – posvuduši”. Dakako da oduševljenje nisam mogla sakriti. Već prelistavajući knjigu znala sam da je moram čim prije pročitati…

Naziv knjige: Bantustan
Autori: Lazar Pašćanović, Uroš Krčadinac, Marko Đedović

Proučavam korice, čitam zadnju stranu, čitam uvodne stranice “Ova se knjiga može čitati na više načina”. Kažu za Bantustan da je to zbirka putopisa s putovanja – atlas jednog putovanja. Ok, ili će me oboriti s nogu ili ću je vratiti natrag na policu. Odlučujem se za sasvim “običan” način čitanja.

Lazar, Uroš i Marko 2009/2010 uputili su se na putovanje u Afriku koje su započeli u Beogradu i cilj je bio stići do najjužnije točke afričkog kontinenta rta Agulhas (Igleni vrt). Tijekom cijelog putovanja njih trojica pišu blog na stranicama Kluba putnika – kako putuju, gdje su spavali, koga su upoznali. Knjiga je prošarana prekrasnim ilustracijama koje su me jednostavno oborile s nogu i svaki put kada bih došla do jedne od njih impresirala me vizija autora koji niti jedan detalj ilustracije nije prepustio slučaju. Mrak!

Jedna od ilustracija iz knjige – mapa prvog poglavlja putovanja (Autor: Uroš, Izvor: www.klubputnika.org)

Čitam, listam, proučavam ilustracije, karte… Gutam stranice i ne mogu da se ne zapitam zar se sve to zaista dogodilo? Ne, ovo nije jedan običan putopis, zapravo jest, ako ga definiramo kao opis jednog putovanja, ali ova knjiga je i puno više. Ovo je roman koji ne možete prestati čitati, prošaran emocijama do te mjere da se i sam čitatelj zapita – zar je to zaista Afrika? Svaki novi odlomak tjera vas da pročitate sljedeći jer svaki od likova ovog romana (sami autori) toliko su različiti i svaki od njih donosi svoj pogled na svijet i svoja razmišljanja. Mislite li da na svakom putovanju sve ide baš onako kako ste planirali? Tada niste bili u Africi i niste čuli njihovu priču.

Bantustan nije samo putopis, nije ni samo roman, to je zaista priča o Africi trojice putnika koji tijekom ovog putovanja upoznaju sebe; bore se sa svojim egom koji ih dovodi do nepredvidljivih situacija te ih razdvaja i spaja. Svaka sljedeće stranica knjige je jedno novo iskustvo, nova avantura i kada u jednom dahu dođete do posljednje, pomalo požalite što je njihovo putovanje završilo.

Jednostavno, pitko, iskreno, duboko, emotivno, zanimljivo i uzbudljivo – tako bih vam opisala Bantustan. Ovo je knjiga za svakoga, ne samo za putnike i one koji vole putopise. Bantustan otkriva koliko malo znamo o svijetu.

Čitajući knjigu postavljala sam si tisuće pitanja o sreći, o motivu za svoja putovanja, o tome treba li pomagati svijetu, o tome zašto smo mi ljudi takvi kakvi jesmo, trebamo li se mijenjati, želimo li zaista bolji svijet? I još si postavljam pitanja…

[box type=”info” ]Želite čuti više prije nego pročitate knjigu? U petak, 29. svibnja 2015. u 19h, u Booksi (Martićeva 14d, Zagreb) vas očekuje predstavljanja knjige, a moći ćete čuti više i o Putničkoj kući – projektu koji vodi Klub putnika.
Dakako svoj primjerak knjige možete i naručiti na stranicama Kluba punika[/box]

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *