Home » CROATIA » Kako je završio treking na njenom otoku (Rab Trek 2013)
Kako je završio treking na njenom otoku (Rab Trek 2013)

Kako je završio treking na njenom otoku (Rab Trek 2013)

Otkad smo se u nedjelju navečer vratili s Raba razmišljam o tome što ću napisati u sljedećem postu. I sada kada sam sjela pisati, još uvijek nisam sigurna bi li trebalo baš sve napisati, jer kako to biva, neke stvari je bolje ne govoriti na glas, a kamo li staviti na papir. Ukratko, ovaj vikend pohodili smo posljednju utrku trekerske sezone koje se održala na otoku Rabu.

Mislim da je moj odlazak na Rab bio neupitan. Jedino su se Costa i Goran dvoumili i zapravo odlučili u posljednji tren. Dee Dee, Čoksić i ja davno smo odlučile da idemo, auto imamo, za ostalo ćemo se snaći. Na kraju, svi smo se potrpali u jedan auto, Dee Dee nam je dala krov nad glavom, a mi smo samo trebali ponijeti svoje krpice, puno dobre volje i još više adrenalina za posljednju utrku sezone.

Dobra organizacija zlata vrijedi pa smo fino laganini krenuli na put već u petak poslije posla i nekako bez žurbe stigli na trajekt. Kažem bez žurbe jer bilo je onih koji su jurili po magistrali dok je suvozač grčevito držao vrećicu pred sobom, a bilo je i onih koji su prespavali na kopnu jer su samo stigli mahnuti posljednjem trajektu.

1422945_10201831898391090_280564712_n

Foto: Goran Požek

Sama činjenica da je ovo posljednja utrka Treking lige nekako uzdiže utrku iznad ostalih. Na Rabu se proglašavaju ukupni pobjednici Treking lige, dodijeljuju nagrade za godišnja djela, te se zabavlja na najboljem tulumu godine. Priznajem, ovo je moj prvi trekerski tulum (a prvi se pamte). Zabava je zaista bila dobra, muzika je bila i za plesanje i za pjevanje. Konobari su letali oko nas i bili su relativno brzi i uslužni tako da nam grla nikad nisu bila suha. Zabava se održala u restoranu Lavanda gdje je ujedno bio i cilj utrke.

Iako obično krepam prije 23 sata, stvarno sam dala sve od sebe i skakutala sve do poslije dva sata kada smo uspješno otišli doma, ali tek iz drugog pokušaja. Costa i Goran jednostavno se nisu dali s plesnog podija i samo nas je djelić sekundi dijeli do odlaska kada je DJ ponovo odlučio puštati dobru muziku. Kika, Marina i ja mogle smo samo čekati… Inače, Marini je ovo bila prva vožnja s Goranom u autu pa je bilo zanimljivo kako se samo brinula i davala skromne upute sa stražnjeg sjedala. Da, tko se nije vozio s Goranom, ne zna što propušta. Sva sreća što se tu večer nitko nije vozio iza nas jer bi tek onda dao gasa. Rekao bi Goran: “Pa, naganja me. Moram mu pobjeći!” No, to je samo dijelić avanture koju svaki put s njim doživimo. :)

Rab Trek 2013.

Mogla bih dodati koji redak o utrci? E da. Posebna trka. Ovog puta sam odvalila čak 27 km i to u relativno jačem tempu nego inače pa sam opet uspjela (ne znam samo kako!?) nategnuti svoju, sada već poznatu, tetivu. Iskreno, više mi se ne da nju ni spominjati jer kad te netko maltretira po treći put, vrijeme je da mu kažeš zbogom. Istina, to me poprilično usporilo u posljednjim (najboljim) dijelovima utrke koje idu samo prema dolje, a ja ne mogu stati na nogu!

* * *

Na utrci najviše volim start. Svi smo nekako nagužvani iza startne linije, ponekad i imaginarne, i poput napaljenih bikova u areni, cupkamo na mjestu prije nego stanoviti El Comadante ne kaže “Kreni!”. Tako je bilo i sada. Vrijeme nas je poslužilo, iako bi se moja mama vjerojatno nekoliko puta prekrižila “pa, dijete moje, što ti to treba. Prehladit ćeš…” Da, da, i bubrege i jajnike i dobiti upalu pluća. Znate kako to ide. Kad te krene, samo si na dobitku. Ipak, razum ti govori da to malo  kišice i nešto povjetarca ne može štetiti tvom uzavrelom tijelu koje radi na visokim okretajima i tankom punim adrenalina. Čak i kad osjetiš neku bol tijekom trčanja, hodanja, penjanja, ta bol bi u nekim normalnijim uvjetima bila puno jača. U ovakvim trenucima puno je jača potreba da se ide dalje, da daš sve od sebe i da u konačnici dođeš do cilja (po prilici prije mraka). Bol boli, a bolujemo poslije utrke :)

rab2

Rab trek imao je dvije kategorije – jogging od nekih 15ak kilometara, planinarsku od 25-27 km te planinarska plus koja je imala 10 km extra. Planinarska plus imala je limit za dolazak na KT8 od 2,5 sata od starta, ukoliko se željelo ići na KT9. Nije iznenađujuće kako su mnogi produžili do 9-ke jer je cijela ruta bila prilično trčljiva, a staze manje više označene. Ako se još k tome dobro služite kartom, niste se mogli izgubiti, već si samo produžiti trku. Iako, priča ide da je bilo gubljenja. Kratiti se baš i nije moglo, čak onaj dio koji je bio predviđen za kraćenje nije bio preporučen za trku zbog poplavljenog područja i vode gotovo do grla. Oni koji su to prošli, imat će što za ispričati.

* * *

Moram priznati da smo sve kontrolne točke pronašli iz prve i zaista mi je krivo što nisam mogla više trčkarati. Ono malo ljudi što smo susreli putem i Bandi i Šimun, bila su jedina živa bića po putu. Zmija nema na Rabu, medvjedi i divlje svinje nisu doplivali, ptica niotkuda – valjda zbog lošeg vremena, a i bome ni ovčice nismo primjetili. Kokoši koje su navodno bile viđene, ja nisam vidjela. Hm, a kam onda gledam?

Najljepši dijelovi trke? Pješčana obala Sahara i Premužićeva staza. To mi je nekako ostalo u sjećanju jer su bili zanimljivi pejzaži i putevi koji su nas vodi do idućih točaka. Dobar osjećaj bio je i na točki KT10 gdje nas je čekala okrepa, nakon toga zanimljiva uzbrdica koja me u jednom trenutku podsjetila na Mrcinu koja me čeka idući vikend… Kako god okreneš sve te vrati na zagrebačke treninge koji su zaslužni što danas mogu pretrčati više od 10 metara, a da se ne ugušim.

* * *

Ovog puta nema nekih posebnih zahvala, već samo čestitke za pobjednike Treking lige 2013. i dakako za pobjednike Rab treka. Ovom prilikom moram pozdraviti malu Teu koja je sasvim lagano trčkarala cijelu planinarsku plus (ali saaasvim lagano) i u konačnici završila treća iza Tadeje Krušec i Sonje Lesjak. E Tea, Tea, kaj bu Jankec rekel! :) “Lagano, ha?”

rab7

No, evo i konačnih rezultata sezone 2013.

Ultra žene:           1. Krušec Tadeja               2. Tomić Jelena     3. Brezak Jelena

Ultra muškarci: 1. Goran Lesjak                  2. Vukelić Goran   3. Vencelj Toni

Light žene:           1. Jakovljević Nikolina   2. Kljaić Kristina   3. Šorša Rajčević Ivana

Light muškarci: 1. Jertec Marko                  2. Novak Aleš         3. Marinović Tomislav

Kako je bilo na dodjeli, najbolje će posvjedočiti nekoliko fotografija. Ali definitivno je bilo zabavno. Nagrade su bile odlične – pobjednici su dobili praktične flisice na kojima je bilo uvezno WINNER s logom treking lige.

Možda je zapravo najzanimljiviju nagradu dobio Kristijan Kiki Šivak alias Batica (pobjednik Rab Ultra), ali za poseban angažman u postanju i animiranju na društvenim mrežama. Nagrada je bila kotizacija za Ultra Trail Atlas 2014. Iako bi mnogi skakali od sreći, Kiki baš i nije djelovao ushićeno kao rulja u Lavandi. Jeee, Kiki u Maroku ko Koko u Parizu ili ko Heidi u Alpama!

* * *

Ajmo sad privesti godinu kraju! Nema više trekinga (možda samo Lagvitrek), sada samo treninzi i pripreme za sezonu 2014. koja bi trebala biti još uzbudljivija od ove. Jedva čekam!

* * *

rab17Još nešto. Nedjelja je bila jedan prekrasan dan koji smo proveli upoznavajući grad Rab s najboljom vodičkom ikad, našom Dee Dee kojoj je otok Rab gotovo drugi dom. Da to je njezin otok.

Upoznali smo Marina i Kristofora, vidjeli sva četiri zvonika pa i onaj s kojeg su se bacale nesretno zaljubljene žene, zanimljive obalne stijene, vrt kaktusa, mali trgić, kino na otvorenom, zidine grada, a čak i agave koje su navodno stare više od 100 godina. Vidite, zaista ima mnogo toga, a tako mali gradić!

Dee Dee hvala na gostoprimstvu, nadam se da će me Rab još vidjeti jer ima još mnogo puteva koje bih voljela istražiti.

 

One comment

  1. Baš simpatičan tekst i super fotke :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top