13 DANA I 2100 KM PO MAROKU (2. dio)

13 DANA I 2100 KM PO MAROKU (2. dio)

Fez je zaista živopisan i brzo vas ulice medine vrate u neku novu stvarnost, doživljaj jedne drugačije kulture koja vas može oduševiti oko mnogo toga.

Osobno volim istraživati ulice gdje svakodnevni život stanovnika nikada ne stoji, gdje se čovjek lako uklopi i izgubi u masi ljudi. I dok pripremam kameru da ovjekovječim te trenutke pazim da sasvim neprimjetno to i radim, da ne mijenjam taj trenutak i hvatam ga za vječnost. I dok ulice imaju jedno lice, s krovova ne biste rekli da je dolje neki bolji svijet, ali ja vjerujem i znam da je… treba ga samo znati razumijeti i staviti u kontekst prostora i vremena. Nema razloga za tugu i razmišljanje, zašto ovdje ljudi žive na određeni način, to je jednostavno tako – prigrli i voli.

fez2

Slika: ispred džamije i mauzolej jednog od najznačajnih svetaca Feza –  Sidi Ahmed Tijanija

fez 4

Slika: bazar je tradicionalno mjesto susreta, ne znam kako bi izgledala ovdje fiskalizacija, ali imam osjećaj da bi ubila onaj trgovački štih i tipičan arapski običaj razgovora i pregovora. Ono što me veseli na ovakim mjestima je veliki izbor svježeg voća i povrća i domaćih ultraslatkih kolača koji se moraj probati. Ono što je teško prihvatiti je činjenica da meso stoji na otvorenom. Iako mi devu vidimo isključivo kao životinju za jahanje, arapima je ona radna životinja i izvor mesa.fez4

3. dan: Odlazak iz Feza

Iako nam je ovo tek treći dan u Maroku, čini nam se da smo puno duže ovdje zbog svi silnih slika i doživljaja koji su za nama. Ako ne zapišem gdje smo bili i što smo vidjeli, zaista mislim da se neću kasnije sjetiti.

Danas smo napustili naš mali rijad Dar Bouanania (dar na arapskom znači kuća). Tipična arapska arhitektura – bez prozora koji gledaju na ulicu, s manjim vratima koja vas vode u natkriveno dvorište tj. središnju prostoriju kuće u kojem se obično nalazi i mali izvor vode (pipa i bazenčić). Iz ove prostorije odmahe se ulazilo u spavaće sobe, dok je hodnik povezivao sobe na katu i sasvim primitivno uređene kupaonice. Ipak, čiste i suha postelja i mogućnost da se otuširate čini ovaj dar sasvim dovoljnim smještajem.

fez5

Za nastavak puta rentali smo autiće. Naše Dacia bit će naš vjerni suputnik sljedećih 2000 kilometara i svjedok brojnih avantura. Krenuli smo iz centra Feza. Ja po običaju sva nabrijana i spremna. Da stvar bude bolja, kako smo išli s nekoliko auta, svaki auto je imao jedan voki toki kako bi cijelo vrijeme bili u dosluhu te kako bi na vrijeme bili informirani o smjeru putovanja. U situacijama kada zapadnete u gužvu u središtu nekog mjesta, voki toki je bio spas! Meni je trebalo puni 24 sata da se oslobodim i da pokrenem radio Camela 3 koji će informirati sve putnike o mjestima koja posjećujemo, o arapskom jeziku i kulturu… svemu onom što sam mislila da bi drugi voljeli čuti. Na kraju se pokazalo da su svi bili oduševljeni moji vođenjem, pa čak i vodič koji mi je poklonio voki toki za moju sljedeću avanturu. (Hvala Jan!)

fez6

Volubilis

Naše sljedeće odredište je arheološko nalazište i najbolje očuvani stari rimski grad Volubilis koji se ujedno nalazi i na UNSECO-voj listi svjetske baštine od 1997. godine. Ako volite povijest onda će vam se nalazište svidjeti. Meni osobno se svidjela Decumanus Maximus, kameni stupovi daju posebnu draž. Ima iznimno dobro očuvanih mozaika koji su krasili vile bogatih. Vidljivi su tragovi preša za maslinovo ulje, javnih kupališta, fontana, čak i javne kuće!

fez7

Volubilis je prema nalazima naseljen od 3. stoljeća pr. Kr. Bio je jedna od najznačajniji dalekih rimskih gradova, a za koji su najmanje marili, osobito kada je došlo do navale Berberskih plemena. U 18. stoljeću Volubilis je postao sjedište dinastrije Idrisida koju je osnovao Idris I (donio Islam u ovo područje), a koji danas ima svoj mauzolej u obližnjem gradu Moulay Idris. Grad se vidi iz Volubilisa i izgleda poput deve koja zalazi među brda.

fez8

Moulay Idriss

Mjestašce Moulay Idris nalazi se svega 5 km od nalazišta pa smo se poslije razgleda tamo i uputili na podnevni objed. Ovdje smo se popeli na jedan od vidikovaca. Zeleni krov džamije i mauzoleja ističu se među bijelim krovovima grada i upravo tako dobivate osjećaj važnosti ovoga mjesta. Sam Idrissi bio je praunuk proroka Muhameda, osnivač prve prave dinastije u zemlji i jedan od najvažnijih religijskih likova Maroka. Iz tog razloga mjesto je do sredine 20. stoljeća bilo nedostupno turistima ne-muslimanima koji danas ipak imaju mogućnost doći ovjde i prenoćiti. Moulay Idriss mjesto je jednog od velikih marokanskih hodočašća (musem) koje se održava svake godine u kolovozu. Pet odlazak na musem Moulay Idriss računa se kao jedan odlazak u hadž u Meku. Religijski gledano, ovo je značajno mjesto za svakog muslimana iz Maroka.

fez10
fez11

Tek smo krenuli na putovanje. Napravili smo svega 80-ak kilometara, a dug je put još pred nama. Samo nas nakon Moulay Idrissija čeka gotovo 200 km do Chefchaouena i gorja Rif gdje se navodno nalaze i plantaže marihuane.

U Chefchaouen dolazimo u sam sumrak. Probijamo se kroz gradić koji poput krijesnica svjetli na obroncima brda. Čini se prekrasnim i jedva čekamo jutro i pravi pogled na grad. Večer smo proveli šećući gradom u potrazi za obrokom. Smjestili smo se u hotelu Souika. Grad je prepun turista, ugodan je za šetnju i gotovo svi pričaju španjolski. Moj arapski još uvijek nije pronašao plodno tlo, ali osnovne pozdrave ipak nastojim koristiti. Složiti pristojnu rečenicu je ok, ali odgovoriti na pitanje u kojem razumijete samo upitnu riječ i pokoji pridjev – teško. Habla espanol?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *